Rafael Ramirez

Rafael Ramirez je profesionalni igrač tanga. Specijalnost su mu tango salon Caminado i figure tango salon Todaro stila.


Nakon završene srednje škole i tanga u nacionalnoj školi plesa Maria Ruanova u Buenos Airesu, počinje sa radom kao igrač u pozorištima i tango predstavama u Argentini, Brazilu, Kolumbiji, Japanu. Učitelji su mu bili poznati igrači zlatnog doba tanga, Antonio Todaro, Miguel Balmaceda, Juan Carlos Copes, Pepito Avellaneda, Eduardo i Gloria Arquimbaun, Rodolfo Dinzel, Gerardo Portalea, Chino Perico i drugi.

1989. godine, na Metropolitano prvenstvu u tangu u Buenos Airesu, sa svojom partnerkom osvaja drugo mjesto. Ispred njih, na prvom mjestu su bili jedni od najboljih svjetskih igrača, Osvaldo Zotoo i Gullermina Quiroga.


1991. godine kada je osnovan Tango Univerzitet in Buenos Airesu, bio je odgovoran za program učenja tehnike tanga.

1996. godine prvi put dolazi u Evropu, na poziv za Festival kulture u Beču, i počinje da drži intenzivne kurseve tanga.
Igrao je i radio kao koreograf u raznim dokumentarnim emisijama na televiziji, među kojima je i "Tango" u produkciji BBC, argentinskim filmovima "El Acompanamiento" i "Funes Un Gran Amor". Za muzički film "Evita" podučavao je Madonu i Antonio Banderasa za scenu u kojoj igraju tango.

Podučava tango na radionicama i seminarima u mnogim zemljama, među kojima su Argentina, Čile, Italija, Švajcarska, Nemačka, Holandija, Austrija, Poljska, Mađarska, zemlje Balkana, Japan.

Na časovima pažnju posvećuje stavu i držanju tjela, tehnici salon tanga i osjećaju u plesanju.

Nazad

/
template joomla by JoomSpirit